Hus & hem

5 sjukdomar dålig tandhälsa kan leda till

Det är allmänt känt att om man inte tar hand om sina tänder kan det leda till lagning av hål och i värsta fall en rotfyllning. Vad som dock är mindre känt är att dålig tandhälsa kan leda till allvarliga sjukdomar som inte sitter i tänderna.

Hjärt- och kärlsjukdomar

I munnen finns tusentals bakterier. Det har visat sig att dessa bakterier vid tandlossning kan sprida sig genom blodet och påverka hjärta och blodkärl. Som en följd av detta kan man få hjärtinfarkt och högt blodtryck. Det har även visat sig att risken för hjärtinfarkt ökar med 30% för personer med tandlossning.

Cancer

Det finns ett samband mellan tandlossning och cancer. I en långtidsstudie har man kommit fram till att 23% av de som tappat en eller flera kindtänder, genom tandlossning, har en högre risk att utveckla bröstcancer.

Demens

Den bakterie i munnen som orsakar tandlossning kan förvärra eller utveckla demens. Detta kan bero på att bakterien vandrat från inflammationen genom blodkärlen till hjärnan. Hos personer med alzheimer har fler av dessa bakterier påträffats i hjärnan än hos friska personer. Genom att gå till en tandläkare sköndal slipper du dessa problem.

Reumatism

Vissa studier säger att tandlossningsbakterien kan utlösa reumatism. Genom att bakterien förändrar ett protein leder det till en autoimmun reaktion som förstör lederna.

Stroke

Vid en kronisk inflammation i tandköttet finns små bakterier som tar sig ut i kroppens blodbana. Dessa bakterier har hittats i plack i kranskärl och artärer. Detta leder till förkalkning av ådror och artärer som senare kan leda till en stroke.

Det viktiga tandvårdsbesöket

Alla dessa sjukdomar går att motverka genom att regelbundet besöka till exempel sin tandläkare Tyresö och genom att ha en daglig munvårdsrutin. Att ta hand om sina tänder sänker risken avsevärt att få någon av ovanstående sjukdomar. Akuttandvård Stockholm hjälper vid problem som behöver en snabb åtgärd. Annars är det viktigt att besöka sin tandläkare för allmänna undersökning. Tandläkare Sköndal, Tandläkare Björkhagen eller tandläkare Tyresö kan hjälpa dig med detta.