företag

Byta altan eller renovera badrummet – hur ska man prioritera?

 

Många som köper ett hus drömmer om att få renovera det precis som man vill efter eget tycke. Det kostar självklart en hel del pengar och så många väntar ända in i det sista innan dem byter ut sina badrum eller kök.

En av dem vanligaste sakerna människor byter ut när dem flyttar till sitt nya hus är altanen. Många altaner som rivs skulle kunnat stå kvar i många år till innan den egentligen skulle behövt bytas ut. Anledningen till detta är att en altan kostar i förhållande till att utföra en köksrenovering Stockholm mycket mindre men ger ett väldigt lyft till husets utseende. En undersökning visar att över 70% av svenska män som äger hus tycker att altanen och ett ordentligt ute kök är av högsta prioritet om man ska äga ett hus.

Altaner är väldigt vanligt att man bygger själv dessutom och många ser det som en fritidsaktivitet där dem kan bjuda hem sina kompisar, dricka öl, grilla och bygga altan samtidigt. Konstruktionen för en altan är absolut inte komplicerad vilket leder till att många inte anlitar företag som gör badrumsrenovering tyresö för att utföra jobbet.

Men hur ska man prioritera när man köper ett hus?

Har man en begränsad budget så bör man se över dem viktigaste bitarna av huset innan man kostar på sig till exempel en altan som man faktiskt kan leva utan. Steg ett är alltid att gå igenom besiktningsprotokollet från husbesiktningen. Har huset till exempel mögel så åtgärda det direkt. Många gånger när svartmögel uppstår kan man få bort det innan det är för sent med relativt enkla och billiga medel. Dem flesta vätskorna som man kan bekämpa mögel med finns att köpa på vanliga byggbutiker och kräver ingen direkt utbildning för att använda. Konsultera dock med en byggfirma Stockholm om fler åtgärder än att behandla möglet med kemikalier behövs. En annan sak som visat sig vara populär är att även söka lokalt efter målerifirmor. Exempelvis är det mer och mer vanligt att man letar efter tex ”målare tyresö” än att söka över hela stockholm. Man ser detta över ganska stora områden, badrumsrenovering huddinge eller måleri huddinge är vad som söks efter. Kanske är det för att folk lärt sig att utkörningsavgifter kan bli dyrt i längden.

Stammarna i huset är minst sagt viktigt att se över själv. Helst ska man utföra en rörinspektion innan man ens köper huset då besiktningsmännen inte utför detta vid själva besiktningen. Misstänker man att rören är dåliga i huset så kommer man se det vid en inspektion, visar det sig att rören är fulla med gammalt toapapper och matrester så beställ en spolbil som kan utföra ett Stambyte så kommer man efter det fram med kameran för rörinspektionen utan problem. En vanlig fråga som kommer upp är: vad kostar relining? – Svaret är iallafall med säkerhet lägre än ett stambyte.

Är stammarna dåliga kan dem gå sönder i samband med rörspolningen, så ha alltid med i budgeten att man kan åka på ett stambyte på sitt hus om det vill sig riktigt illa. Hade man vetat detta innan man köpte huset så hade huspriset varit mycket lägre. Så med sagt så är det värt att kosta på sig en extra besiktning av rören innan man köper huset. I många fall om stammarna är dåliga behöver man inte byta utan dem utan med ny teknik som kommit så kan man anlita företag att utföra relining för att få nya rör. När en relining utförs så skickar man nämligen in en typ av strumpa i rören med hjälp av en specialmaskin. Strumpa härdas sedan med ett medel och värme och blir som ett nytt rör i det befintliga röret. Detta kan dock inte alltid utföras men det är alltid värt att försöka då byte av stammarna kommer innebära att golv kommer brytas upp och väggar måste öppnas upp för att komma åt att byta rören.

Badrummens tätskikt är något som noga bör kontrolleras innan man väljer att spendera sina pengar på annat. Tätskikten är nämligen det som inte släpper ut vattnet från duschen ner i golvet.